Plasta in din träbåt för optimalt skydd

Att plasta in sin träbåt med krympplast kan vara ett utmärkt sätt att skydda den mot vinterns kyla och fukt. Traditionella presenningar kan vara klumpiga och svåra att fästa ordentligt, men med krympplast får du en tät och skräddarsydd lösning som håller din båt torr och säker.

Varför välja krympplast?

Krympplast har blivit allt populärare bland båtägare tack vare sina många fördelar. Genom att skapa en tät och anpassningsbar barriär skyddar krympplast din båt mot fukt, UV-strålning, smuts, damm och mekaniska skador. Det förhindrar också att mögel och röta får fäste i träet, vilket kan vara kostsamt att åtgärda. Dessutom minskar du behovet av frekvent rengöring och underhåll.

Så här plastar du in din båt

  1. Förbered båten: Se till att båten är ren och torr både invändigt och utvändigt. Reparera eventuella skador och ta bort lösa föremål. Täck över ömtåliga delar med skyddande material.
  2. Välj rätt krympplast: Krympplast finns i olika tjocklekar och kvaliteter. För båtar rekommenderas vanligtvis en tjocklek på 150-200 mikron.
  3. Mät och skär: Mät noggrant båten och skär till krympplasten med en marginal på några decimeter.
  4. Applicera plasten: Börja med att fästa plasten i den övre delen av båten med hjälp av specialtejp eller clips. Dra sedan ut plasten över båten och släta ut eventuella veck.
  5. Värmebehandling: Använd en värmepistol för att krympa plasten. Börja med låg värme och arbeta dig sakta framåt. Var försiktig så att du inte överhettar plasten eller skadar båten.

Fördelar med krympplast i detalj

  • Lång livslängd: Krympplast skyddar din båt mot UV-strålning och andra miljöpåverkan, vilket förlänger dess livslängd.
  • Minskat underhåll: Genom att förhindra ansamling av smuts och fukt minskar du behovet av frekvent rengöring och underhåll.
  • Skydd mot fukt och mögel: Krympplast skapar en effektiv fuktbarriär som förhindrar att fukt tränger in i träet och orsakar mögel och röta.
  • Säkerhet: Krympplast skyddar din båt mot stöld och vandalism.
  • Miljövänligt: Krympplast är ett återvinningsbart material som minskar belastningen på miljön.

Jämfört med traditionella presenningar

  • Bättre passform: Krympplast anpassar sig perfekt efter båtens form, vilket ger ett tätare skydd.
  • Lättare att hantera: Krympplast är lättare att applicera och ta bort jämfört med tunga presenningar.
  • Längre livslängd: Krympplast har en längre livslängd och behöver inte bytas ut lika ofta.

Vanliga frågor

Hur länge håller krympplast?

Livslängden beror på flera faktorer, såsom väderförhållanden och hur väl plasten har applicerats. Vanligtvis håller krympplast i flera säsonger.

Kan jag plasta in min båt själv?

Ja, det är fullt möjligt att plasta in sin båt själv. Det kräver dock lite tålamod och noggrannhet.

Vilken typ av krympplast ska jag välja?

Valet av krympplast beror på båtens storlek och form. Kontakta oss för att få rådgivning.

Kvalitet och tillgänglighet

Nordisk Plastkrympning erbjuder produkter av hög kvalitet för krympplastning. Vi har allt du behöver för att komma igång, från krympplast på rulle till gasoldrivna värmepistoler. Om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga, finns det instruktionsfilmer och guider som kan hjälpa dig steg för steg.

Kontakta oss idag